Veurne is een graffitimuur rijker!

  • 3 september 2021

Veurne is een graffitimuur rijker!

 

Tussen het skate- en dirtpark kan je jouw innerlijke kunstenaar loslaten. Er staat een 14 meter lange muur waarop je, gewapend met een graffitispuitbus, je gekste creaties kunt plaatsen. Zowel beginners, gevorderd en jong of oud kunnen er vrij terecht.. 
De muur staat vlakbij de Jeugddienst in de Noordstraat en komt er na twee coronajaren, waarin we allemaal beperkt waren in ons doen en laten. De vraag vanuit de jongeren naar zo’n plek binnen onze stad was groot. De Jeugddienst zorgde met plezier voor een gepaste oplossing, want het is een laagdrempelig vorm binnen het cultuuraanbod. Onze jongeren worden zo gestimuleerd om de nodige creativiteit aan de dag te leggen. Graffitikunst kan je zowel alleen als in groep maken. Het enige wat je nodig hebt is een graffitispuitbus en een goede verbeelding.


De locatie is niet zomaar gekozen. De skatecultuur is niet los te koppelen van die van de graffiti. Sinds de uitbraak van corona boomde de skatecultuur gigantisch, waardoor ook graffiti-art veel aan populariteit won. Met deze graffitimuur haalt Veurne deze vorm van kunst voor een groot stuk uit de criminaliteit. Voorheen konden jongeren enkel terecht op een muur bij hen thuis of op straat. Wie graffiti plaatst op straat of onder bruggen doet dit nog steeds illegaal. Met deze muur geven we jongeren de nodige ruimte om in een legale context te experimenteren. Dit op een plek waar het werk zichtbaar is voor zowel jong als oud. 


Aan de muur zelf zijn er niet persé regels verbonden. Iedereen van jong tot oud, beginner tot gevorderde, kan er terecht om zijn werk tentoon te stellen. Obscene beelden worden uiteraard verwijderd. Verder vragen we aandacht om de omgeving netjes te houden en de lege verfspuitbussen te recycleren. 


Om een eerste aanzet te geven, vroegen we aan het jonge Veurnse talent Leah Lecompte om een eerste tekening te plaatsen. Zij geeft het voorbeeld, zodat onze inwoners een zicht krijgen op het concept en er ook hun ding mee kunnen doen.  
De muur is 14 meter lang en opgebouwd uit zeven betonnen elementen van 2 op 2 meter groot. Eén element weegt anderhalve ton.

 

 

Quote Jonas Bel, schepen van Cultuur en Jeugd: “Graffiti heeft vaak een negatieve bijklank. Door deze muur geven we iedereen de mogelijkheid om zowel graffiti aan te brengen en om kennis te maken met deze niche van kunst in de ruime zin."


 

 

skatemuur
Hielke Smits (diensthoofd Jeugddienst), Christian Lecomte en Chantal Debaenst (ouders van Léah), Pieter Plysier (Jeugddienst), schepen Jonas Bel en artiest Léah Lecomte