Vaccinatie voor zorgverleners en mensen in risicogroepen

  • 24 februari 2021

Vanaf maart start in de eerstelijnszone Westkust en Polder de vaccinatie voor mensen met essentiële beroepen en mensen in risicogroepen. Als je tot één van beide groepen behoort krijg je binnenkort een uitnodiging in je brievenbus, in je mailbox, of als sms op je telefoon.  De belangrijkste info vatten we hier samen. Uitgebreide info vind je op www.veurne.be/vaccineren, op www.laatjevaccineren.be en met je specifieke vragen kun je terecht bij het gratis infonummer 1700.

Stappenplan voor vaccinatie

De overheid heeft een volgorde bepaald waarin mensen zich kunnen laten vaccineren. Na de bewoners van woonzorgcentra en het personeel van zorginstellingen is het nu de beurt aan zorgverleners en mensen met onderliggende aandoeningen die hen extra kwetsbaar maken voor het coronavirus.

Ben jij erbij als zorgverlener?

eerste prikHet gaat om zorgverleners die patiënten met COVID of ademhalingsklachten onderzoeken en behandelen en om mensen die in een situatie komen waarbij hun patiënt het masker moet afnemen. Dit zijn onder andere huisartsen, longartsen buiten het ziekenhuis, kinderartsen, neus-keel-oor-artsen, thuisverpleegkundigen, tandartsen en mondhygiënisten, thuisverzorgers, verzorgenden van de diensten voor gezinszorg en medewerkers die besmette personen bezoeken, thuis of in zorginstellingen. Ook het personeel van vaccinatiecentra, wachtposten en test- en triagecentra kunnen gevaccineerd worden. Uitgebreide informatie over de vaccinatie van zorgprofessionals in de eerste lijn vind je in de veelgestelde vragen over COVID-19-vaccinatie van zorgprofessionals eerste lijn op www.laatjevaccineren.be.

Wanneer komt je uitnodiging?

Als je tot de prioritaire groep zorgverleners behoort, zal je binnenkort een uitnodiging ontvangen. Dat zal per brief gebeuren, en wanneer je e-mailadres en gsm-nummer gekend zijn, ook langs deze kanalen. De afzender van de e-mail is noreply@doclr.be, de sms komt van het nummer 8811.

In die brief zullen voor je eerste en tweede vaccinatie datums voorgesteld worden.
Wanneer jouw uitnodiging komt, hangt af van de leveringen van de vaccins en van de namen die vanuit de software van het populatiemanagement aan het vaccinatiecentrum worden aangeboden. De lokale besturen en de eerstelijnszone hebben hierop geen invloed, maar zorgen voor een gepaste opvolging.

Wanneer je aan de beurt bent, hangt ook af van je leeftijd en van het beschikbare vaccin. Het AstraZeneca vaccin wordt momenteel immers niet toegediend aan mensen ouder dan 55.

Als je niet kunt op de voorgestelde datums?

Ben je niet vrij op de voorgestelde datums, dan kun je je afspraken wijzigen. Dat doe je bij voorkeur online via een link die in je uitnodigingsbrief staat. Als dat niet lukt of niet duidelijk is, kun je ook telefonisch contact opnemen met het callcenter van je vaccinatiecentrum. Ook dat telefoonnummer staat in je uitnodigingsbrief.

Welk vaccin krijg je?

Het vaccin dat voor jou klaarligt, is afhankelijk van het soort vaccins dat door de Vlaamse overheid op dat moment aan het vaccinatiecentrum wordt geleverd. 

Reageer in elk geval op de uitnodiging

Het is voor een goede werking van het centrum erg belangrijk dat je reageert op de uitnodiging. Indien je niet kunt op de voorgestelde datum of wanneer je niet naar de vaccinatie komt, dan kan het vaccin dat voor jou voorzien is, gebruikt worden voor iemand anders die het vaccin wellicht erg nodig heeft. Een vaccin dat geleverd wordt, moet ook gebruikt worden. We willen immers geen enkel vaccin verloren laten gaan.

Je wil niet gevaccineerd worden

Wanneer je geen gebruik wil maken van de vaccinatie die je wordt aangeboden, bijvoorbeeld omdat je via je werk al werd gevaccineerd, dan kun je de vaccinatie weigeren. Let wel, het reservatiesysteem is zo opgebouwd dat je, wanneer je nadien van gedacht verandert, pas opnieuw aan de beurt komt op het einde van de vaccinatiecampagne. 

Meer informatie over de vaccinatie

Er is uitgebreide informatie over alle aspecten van de vaccinatie beschikbaar op www.veurne.be/vaccineren, op www.laatjevaccineren.be en op www.info-coronavirus.be.