Thermocar scant energieverlies in Bulskamp

  • 6 december 2020

Zondagavond 6 december trok de thermocar van WVI door onze deelgemeente om alle voorgevels te scannen op energieverliezen. In de loop van de avond en nacht worden zo 960 Westhoekhuizen gescand, 210 in Bulskamp en ook nog eens 750 in Esen. Voor een optimaal resultaat moet de warmtefoto genomen worden bij droog en koud weer. Vanavond waren de weersomstandigheden ideaal! 

Straatthermografie 

energiescan autoEen gevelscan is een relatief nieuwe meettechniek. Een speciale infraroodcamera, gemonteerd op het dak van een auto, brengt de energieverliezen via muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, garagepoorten … in beeld. Na de verwerking van alle beelden kan elke inwoner, via een unieke warmtefoto van zijn of haar woning, weten hoeveel en waar energie verloren gaat. In het voorjaar van 2021 zullen we de inwoners uitnodigen naar infomomenten om samen met hen de warmtefoto van hun woning te bespreken.

Energieke Dorpen

Deze actie kadert binnen het project Energieke Dorpen. Energieke Dorpen is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en de steden Diksmuide, Poperinge en Veurne. Ze ontvangen hiervoor Europese steun van het Plattelandsontwikkelingsprogramma Leader.

energiescan cameraHet project heeft twee grote doelstellingen: woningen energiezuiniger maken én meer hernieuwbare energie produceren. Daardoor stijgt het comfort van de woningen, daalt de energiefactuur  en helpen we de klimaatopwarming tegen te gaan. Het is een participatief traject waarin de inwoners van het dorp een actieve stem krijgen. 

Energieke Dorpen richt zich zowel naar alle inwoners als naar specifieke doelgroepen zoals landbouwers, verhuurders, kwetsbare doelgroepen, handel en horeca ... Het traject werd begin september opgestart en loopt nog tot eind 2021. In dialoog met de inwoners, het stadsbestuur en experten wil Provincie West-Vlaanderen verschillende acties voor het dorp opzetten. Je vindt alle informatie via www.wijzijnenergiek.be.

Bulskamp is de tweede Veurnse deelgemeente waar Energieke Dorpen aan de slag gaat. Vorig jaar konden heel wat Houtemse gezinnen dankzij dit project hun energieverliezen beperken