Maatregelen tegen verspreiding coronavirus

 • 23 september 2020

[UPDATE] WOENSDAG 23 SEPTEMBER

Information all languageswww.integratie-inburgering.be/corona-meertalige-info

Hier vind je de meest gestelde vragen over de maatregelen van het federaal noodplan

Dit PDF-document bevat alle gevolgen van de huidige maatregelen: pdf bestandGevolgen door de huidige maatregelen.pdf (1.33 MB)

Ga naar de informatie over

Huidige maatregelen

Ik ben ziek

Een huisgenoot is ziek

#8630altegoare

Recyclagepark

Dienstencentrum De Zonnebloem

Ondernemers

Openbare onderzoeken en omgevingsvergunningen

Sport

Ontmoetingscentra

StAPwest

Openbaar vervoer

Bibliotheek

Wat zijn de hygiënische voorschriften?

Huidige maatregelen

De Nationale Veiligheidsraad heeft op 23 september de maatregelen aangepast in de strijd tegen het coronavirus. Dit zijn de beslissingen:

 • Houd je aan de 6 gouden regels: Was je handen, hou afstand, beperk nauwe contacten, doe je activiteiten liefst buiten, denk aan de kwetsbare mensen en volg de regels over bijeenkomsten.
 • Vanaf 1 oktober is het niet langer verplicht om buiten een mondmasker te dragen, behalve op drukke plaatsen en op plaatsen waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. Het mondmasker blijft wel nog verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en in bioscoopzalen.
 • Je mag onbeperkt iedereen ontmoeten die je wil. Bewaar wel de social distancing. Lukt dit niet? Draag een mondmasker!
 • Beperk nauwe contacten (knuffels, kussen of bezoek zonder social distancing). Het advies: per persoon maximum vijf mensen per maand, uitgezonderd huisgenoten.
 • Een privé-feest (verjaardag, communie)? Maximum 10 personen!
 • Een professioneel feest (receptie, huwelijk)? Geen beperking in het aantal gasten. De horecaregels moeten worden gevolgd. Er mogen maximum 10 personen aan een tafel.
 • Dansfeesten zijn nog niet mogelijk.
 • Publieke evenementen zijn mogelijk: 200 aanwezigen binnen, 400 aanwezigen buiten. 
 • Quarantaine wordt vanaf 1 oktober verkort naar 7 dagen (in plaats van 14).
 • Kom je terug uit een oranje zone? Dan is testen niet meer nodig.
 • Reizen naar een rode zone mag opnieuw, maar wordt sterk afgeraden. Bij terugkomst naar België blijf je 7 dagen in quarantaine en voer je op de vijfde dag een test uit.
   

Ik ben ziek

Ziek? Blijf thuis en bel naar de huisarts!
In het weekend of ’s avonds bel je 1733.

Patiënten met luchtwegklachten (hoest, niezen, keelpijn …), een grieperig gevoel of koorts komen niet naar de consultatieruimte van de huisarts, van de Huisartswachtpost in Veurne of naar de spoeddienst van AZ West. Dit om besmetting te vermijden.

Patiënten met deze symptomen bellen naar de huisarts of in het weekend en ’s avonds naar 1733. Daarna zal een arts hen opbellen en een gepast advies geven.

Een huisgenoot is ziek?

Is je huisgenoot, partner of kind ziek maar niet getest? We raden je aan om je aan dezelfde hygiënetips te houden. Zo is de kans dat je zelf ziek wordt het kleinst en besmet je anderen ook niet.

#8630altegoare

Ga naar www.veurne.be/8630altegoare en meld jouw actie, meld je aan als vrijwilliger of geef door als je hulp nodig hebt om een actie op te starten. Je kan er ook met een algemene vraag om hulp terecht.

Recyclagepark

Het recyclagepark in Veurne is open. Om de social distancing te garanderen, zal er enkel op afspraak naar het recyclagepark kunnen worden gegaan. Een afspraak maken doe je via www.veurne.be/afspraak-maken. Rechtsboven op de pagina (op smartphones is dit onderaan) vind je de knop Afspraak Recyclagepark.

Dienstencentrum De Zonnebloem

Vanaf dinsdag 1 september biedt het Dienstencentrum opnieuw een dagschotel aan. Reserveren voor de maaltijden is noodzakelijk en doe je telkens ten laatste op de vrijdag voorafgaand aan de week waarin je wenst te komen. Dit kan dus niet meer een dag op voorhand. Er kunnen maximum 50 mensen eten.

Voortaan moet er ook een registratie zijn van elke eter. Zo zullen de naam, het adres, rijksregisternummer en een telefoonnummer worden genoteerd. De deuren openen om 11.30 uur. De maaltijden worden vanaf 12 uur opgediend. Na het eten neemt de Zonnebloemploeg de nodige tijd om de ruimte te ontsmetten en vrij te maken voor de activiteiten in de namiddag. Ook de cafetaria is vanaf dinsdag 1 september opnieuw open van 13.30 tot 17 uur.

Er zijn heel wat voorzorgsmaatregelen, met een maximum aantal plaatsen (50) om de mensen op voldoende afstand van elkaar te laten eten. Iedereen krijgt ook een plaats aangewezen. Er is tijdelijk bediening aan tafel en dit zowel voor de maaltijden als voor de cafetaria. Bij het binnenkomen van De Zonnebloem moeten iedereen de handen verplicht ontsmetten. Een mondmasker is verplicht in het Dienstencentrum. Reserveren kan via zonnebloem@veurne.be of 058 31 57 78.

Vanaf september is ook het loket van Dienstencentrum De Zonnebloem opnieuw open, op elke werkdag van 8.15 tot 12 uur. Buiten deze uren zijn de medewerkers enkel op afspraak beschikbaar. Een afspraak maken kan digitaal via www.veurne.be/afspraak-maken of via 058 31 57 78. 

De clubs kunnen ook weer opstarten. Voor meer informatie, of jouw club ook opnieuw aan de slag gaat en op welke manier, neem je contact op met Dienstencentrum De Zonnebloem.

De herstart van Dienstencentrum De Zonnebloem betekent er een satellietpunt komt voor het COVID19-triagecentrum. Naast de afdeling in De Zonnebloem, komt er een testcenter in de Huisartsenwachtpost in de Ieperse Steenweg 99/0101, rechtover AZ West. 

Ondernemers

Ondernemers vinden alle informatie via www.veurne.be/ondernemers-en-corona.

Ontmoetingscentra

Stad Veurne volgt de updates van de Nationale Veiligheidsraad op de voet. We merken dat er heel wat vragen rijzen omtrent het huren van onze zalen tijdens deze coronaperiode. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Net zoals de coronacrisis en de aanpak ervan, zullen de richtlijnen ook regelmatig wijzigen.

Eerst nog even dit:

 • Georganiseerde activiteiten met een max. van 50 personen zijn toegelaten in onze ontmoetingscentra. Dit mits inachtneming van de veiligheidsafstanden, de algemene richtlijnen en de relevante protocollen.
 • Alle activiteiten met een zittend publiek met een max. van 200 personen zijn toegelaten in onze ontmoetingscentra. Dit op voorwaarde dat de algemene richtlijnen en de relevante protocollen worden gevolgd en de activiteit groen licht krijgt volgens de CERM-tool. Let wel dat dit afhankelijk is van de capaciteit van de zaal.
 • Voor organisaties met bewegende activiteiten is er een minimum van 10 m² nodig per deelnemer.
 • Een mondmasker is verplicht wanneer er geen 1,5m afstand gehouden kan worden. Enkel voor het bespelen van een instrument of het nuttigen van een drankje of eten kan het mondmasker afgezet worden.
 • Het aanbieden van drank- of etenswaren tijdens activiteiten in de ontmoetingscentra is toegelaten, op voorwaarde dat de organisator voldoet aan de voorwaarden van de geldende coronagidsen horeca.
 • Als zaalhuurder dien je steeds de veiligheidsrichtlijnen na te leven. Hanteer daarbij 4m² per persoon voor zittende activiteiten en 10m² per persoon voor activiteiten met beweging. Doe een mondmasker aan en was/ontsmet regelmatig de handen.

Je vindt de informatie over de verschillende ontmoetingscentra via www.veurne.be/zaal-huren.

StAPwest

De Stedelijke Academie voor Podiumkunsten is gedeeltelijk gestart met lessen. Je vindt meer informatie via www.stapwest.be.

Openbaar vervoer

Mondneusbedekking (mondmasker, sjaal, buff ...) is verplicht voor alle gebruikers van het openbaar vervoer, die ouder zijn dan 12 jaar.

De Lijn 

 • Draag mondneusbedekking als je gebruik maakt van het openbaar vervoer (verplicht voor alle reizigers ouder dan 12 jaar).
 • Social distancing blijft van kracht. Op een standaardbus kunnen maximum 9 personen, op een accordeonbus maximum 15 personen.

Belbusreizigers kunnen hun boekingen laten registreren. Het aantal klanten per rit wordt beperkt tot maximaal 3. Reserveren kan via 059 56 52 56.

Alle info: www.delijn.be/nl/overdelijn/corona

NMBS: Het treinverkeer ondervindt geen hinder van de maatregelen van het federale noodplan. Enkel de piekuurtreinen naar Brussel worden geschrapt.

Bibliotheek

De bibliotheek is opnieuw open, maar wel met de nodige spelregels. 

 • Kom bij voorkeur alleen.
 • Was eerst je handen in het toilet of ontsmet ze met de handgel in de inkom van Stadskantoor De Seylsteen.
 • Gebruik mondbedekking.
 • Neem een winkelmandje van de bib mee naar binnen. Plaats het op de stapel aan de andere kant terug bij het buitengaan.
 • Blijf maximum 30 minuten in de bib.
 • Neem niet meer materialen vast dan nodig.
 • Ontsmet je handen voor je een toestel (zelfuitleen, betaalautomaat, catalogus-pc) gebruikt.
 • Hou overal minstens 1,5 m afstand van andere personen.
 • De stippen op de vloer helpen je om voldoende afstand te houden bij de uitleenstations, de betaalautomaat en de infobalie. 

Wat zijn de hygiënische voorschriften?

• Was regelmatig je handen.
• Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
• Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.
• Blijf thuis als je ziek bent.