Historisch Veurne, Retrokoers, Skatecontest & Paaseitjes zwemmen. 16 april een feest voor elke sportieveling en cultuurliefhebber.

  • 13 april 2022

Skatecontest

 

Op het skatepark gaan we van start met skateworkshops gevolgd door een skatecontest. De workshops gaan door in de voormiddag van 9u tot 12u. Daar worden de groepen opgesplitst: één voor beginners en één voor gevorderden. Tips en tricks worden aangeleerd door pro-skaters. Om 12u30 tonen drie pro-skaters zich van hun beste kant. De skatecontest gaat van start in de namiddag vanaf 13u. Nu is het aan jullie om het beste van jezelf te geven tijdens de contest. Jullie tricks worden beoordeeld door professionele juryleden. Er zijn tal van mooie prijzen te winnen. Hiervoor zijn er 5 categorieën: min 8-jarigen, min 15-jarigen, plus 15-jarigen, gesponsorden, meisjes. Inschrijven voor de workshops kan via de website. Inschrijven voor het skatecontest kan dan weer de dag zelf of via de website. (www.veurne.be/skatecontest-workshops-16-april)

 

Historisch Veurne

 

Voor wie zich liever niet op een plank waagt, is er die dag ook Historisch Veurne. Vijf edities lang dompelde Historisch Veurne je, in het laatste weekend van de paasvakantie, onder in historische sferen en maakte je kennis met de volkse geschiedenis van het Veurnse stadcentrum tijdens theaterwandelingen en tal van andere activiteiten. Vanaf 2022 trekt Historisch Veurne naar de Veurnse deelgemeenten met als eerste halte op 16 april, Beauvoorde. We maken er een heus volksfeest van. Een retrokoers palmt de Beauvoordse straten in, op een éénmalig dorpsplein kan je genieten van live-muziek, diverse verenigingen staan er met drank- en eettentjes met vooral Beauvoordse producten in hun aanbod, andere verenigingen/kunstenaars/organisaties openen hun deuren. Maar natuurlijk leer je ook het Beauvoorde van vroeger kennen tijdens de theaterwandelingen.

 

Theaterwandelingen

 

Tijdens de theaterwandelingen maak je kennis met het verleden van één van de meest pittoreske dorpen van de Westhoek. De sappige verhalen van ‘aan den toog’ in het plaatselijk dorpscafé, de etiquette regels in het kasteel, maar ook een gruwelijke drievoudige moord in 1919 zijn verhalen die worden vertolkt door acteurs als Wouter Bruneel, Luc Dufourmont, Onno van Gelder jr., Joris Gulders en diverse plaatselijke acteurs.

Voor de wandeling betaal je € 9.

 

Retrokoers

 

Naast de theaterwandelingen is er ook plaats voor wat sport met een ludiek kantje. Zo wordt er terug een retrokoers georganiseerd deze maal door de pittoreske straten van Wulveringem en Vinkem over kasseien en landelijke wegen. Een proloog om 12.00u van 1 ronde (2,2 km) en een retrokoers om 16.30u van 15 rondes wordt de uitdaging voor deelnemers die aan de start verschijnen met een stalen fiets, retro ‘wollen’ trui, ongeschoren benen, … Ook kinderen worden om 14.30u uitgenodigd om verkleed als Eddy Merckx of Michel Pollentier een ronde (14.30u) af te leggen. Naast het parcours kunnen de niet-sportievelingen naar hartenlust supporteren. Heb je zelf nog een oude fiets op zolder liggen? Het reglement voor deelname vind je op onderstaande link bij ‘retrokoers’, inschrijven kan via dezelfde site het kost je 5 euro. (www.historischveurne.be)

 

 

Dorpsplein met live muziek

 

 

Zin in een lekkere Beauvoordse pannenkoeken, wafels of ijsjes? Of aperitief je liever met een Kasteel Beauvoorde biertje en bijhorende kazen van de Beauvoordse Walhoeve? Op het gelegenheidsdorpsplein vind je het allemaal, zelfs een lekker bbq-worstje of een pakje friet kan verorberd worden tijdens de live-concerten op het podium. Tussendoor hebben we natuurlijk ook aandacht voor de retrocoureurs! Kunst opsnuiven? Breng dan een bezoekje aan atelier van Pictores, die een “rakustook” organiseren of stap eens binnen in de kunstgalerij van Monique Mol! Ongetwijfeld kom je nog enkele leuke verrassingen tegen. De retrokoers brengt ons even terug in de tijd, we voorzien daarom nog een historische fietsen-stand. Je bewondert er de fietsen van het verleden, en wie weet kan je er zelfs een ritje op maken

 

13.00u Meermens is het alter ego van Bram Verstappen. Onder deze naam maakt hij muziek over de dingen des levens en zoekt hij de universele gevoelens der mensheid.

 

15.00u Unexpected Visitors brengt akoestische muziek. Het trio haalt hun inspiratie vooral uit folkmuziek en ze houden ervan om hun eigen versie van gekende songs te brengen.

 

18.15u Veel Fokkersvreugde, dat zijn Cyriel (zanger/verteller) en Kamiel (gitaar), Peter op trombone, Kris op trompet, Joost op alt saxofoon, Tine op bass, Pieter op percussie en Lies op stem. Eigen, West-Vlaamse nummers, afgewisseld met kortverhalen die op zoek gaan naar een (voorzichtige) glimlach.

 

20.00u Crêpe Brulée maakt eigentijdse Franse chansons, op smaak gebracht met een gezonde dosis humor.

 

Paaseitjes zwemmen

 

Wat als de paasklok zijn eitjes nu eens in het zwembad legde? Nee, zo’n vaart zal het nog

niet lopen. Maar al wie komt zwemmen op zaterdag 16 april krijgt een leuke attentie. Want

de paasklok is de waterratten ook niet vergeten.