Jouw herhalingsvaccin

De vaccinatiecentra zijn al volop bezig met het toedienen van herhalingsvaccins. Die versterken opnieuw je immuniteit tegen het coronavirus. Zo ben je beter beschermd tegen ernstige symptomen en ziekenhuisopname.

Algemene werkwijze

Tot en met het einde van dit jaar komen volgende groepen aan bod voor het herhalingsvaccin.
•    bewoners van woonzorgcentra
•    zorgpersoneel
•    65+ers
•    mensen met immuniteitsproblemen
•    mensen die eerder een vaccin kregen met AstraZeneca of Johnson & Johnson
•    personeel van ziekenhuizen (vaccinatie op hun werkplek)

In 2022 komen alle overige groepen aan bod. In tegenstelling tot de vorige vaccinatiecampagne, is leeftijd nu niet meer de bepalende factor, maar wel de intervalperiode na je vorige vaccinatie. In tegenstelling tot vroeger, is er geen reservelijst. De intervalperiode bepaalt wanneer je wordt uitgenodigd. Die intervalperiode bedraagt 4 maanden voor wie eerder het AstraZeneca vaccin kreeg en 6 maanden voor wie het Pfizer of het Moderna vaccin kreeg. Wie het Johnson&Johnson vaccin kreeg, is onlangs al uitgenodigd of krijgt heel binnenkort een uitnodiging.

Wanneer je aan de beurt bent, ontvang je een brief.

Wat als je onlangs positief hebt getest?

Als je onlangs een positieve covidtest aflegde, moet je even wachten voor je herhalingsvaccin. Heb je geen symptomen, dan wacht je tot twee weken na je positieve test. Heb je wel symptomen, dan wacht je tot twee weken na het einde van de symptomen.

Je geraakt zelf niet in het vaccinatiecentrum

Als je een vervoersprobleem hebt, zijn er een aantal oplossingen:

  • Vraag aan een familielid of een kennis of die je kan helpen.
  • Als je lid bent van de mindermobielencentrale, kunnen die je vervoer organiseren.
  • Als je geen oplossing hebt, bel dan naar het callcenter van het vaccinatiecentrum 0800 200 74. 

De mogelijkheden via het vaccinatiecentrum zijn beperkt en daarom enkel voor wie echt zelf geen oplossing heeft.

Wat gebeurt er met je Covid Safe Ticket?

Na je herhalingsvaccin, krijg je opnieuw een certificaat.

Ben je jonger dan 65, dan is je nieuwe certificaat bruikbaar 14 dagen na je herhalingsvaccin. Het certificaat zal dosis 2/2 vermelden met de prikdatum en de naam van het vaccin dat je kreeg. Dat is Pfizer of Moderna. Je oorspronkelijke 2/2 of 1/1 (bij Johnson&Johnson) certificaat blijft echter geldig.

Ben je 65 of ouder, dan volgt de vermelding het totaal van de dosissen die je hebt ontvangen. Kreeg je eerder twee dosissen, dan toont je nieuwe certificaat 3/3. Kreeg je eerder het Johnson&Johnson vaccin, dan toont je nieuwe certificaat het volgnummer 2/2. 

Samen met griep- en HPV-vaccinatie

De toediening van de herhalingsvaccins valt voor veel mensen samen met de jaarlijkse griepvaccinatie of met de HPV-vaccinatie van de 12-jarigen. Er is geen enkel probleem om deze vaccins te combineren met het herhalingsvaccin tegen covid.

Om praktische redenen is het toedienen van het griepvaccin in het vaccinatiecentrum niet mogelijk. Neem hiervoor contact op met je huisarts.