Fase 1A

VANAF 4 MEI

Uitbreiding opening winkels

Naast (dieren)voedingswinkels, doe-het-zelfzaken, tuincentra, krantenwinkels en apotheken mogen ook stoffen- en fourniturenwinkels (winkels met naaibenodigdheden) openen.

Bedrijven opnieuw open

Alle ondernemingen, ook die uit niet-essentiële sectoren, mogen opnieuw opstarten, als de social distancing-regels gerespecteerd worden. Telewerk blijft wel de norm.

Autokeuring opnieuw actief

De periodieke keuringen van personenauto’s, kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen worden veilig en gespreid opgestart in de Vlaamse keuringscentra vanaf 4 mei. Dat zijn de laatste keuringen die nog niet mogelijk waren wegens de coronacrisis.  

De geldigheid van de keuringsbewijzen wordt verlengd tot en met 4 november om de nodige inhaalbeweging vlot te laten verlopen. Eigenaars ontvangen een nieuwe uitnodiging om hun voertuig in een voorgestelde periode te laten keuren.  

Een aantal bijzondere veiligheidsmaatregelen wordt genomen zodat de dienstverlening – zowel voor medewerkers als klanten - optimaal en veilig kan verlopen. 

Alle informatie: www.km.be

Aanvraag Corona Compensatiepremie

Vanaf 5 mei kunnen ondernemingen hun aanvraag indienen voor de compensatiepremie. De premie bedraagt 3000 euro en is een compensatie voor ondernemingen die niet verplicht werden om te sluiten, maar een zware omzetdaling hebben geleden van minstens 60% als gevolg van de coronamaatregelen. 

Ondernemingen die zich vooraf hadden aangemeld, kunnen vandaag 4 mei hun aanvraag al indienen. 

De premie aanvragen kan hier: www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/corona-compensatiepremie

Openbaar vervoer verplicht met mondbedekking

Alle reizigers vanaf twaalf jaar moeten op het openbaar vervoer hun mond en neus met een mondmasker, sjaal of andere stof bedekken. Niet alleen in de voertuigen zelf, maar ook aan de ingang van de gebouwen, het perron...

De Lijn 

Vanaf maandag 4 mei zal De Lijn de dienstverlening rijden zoals die tijdens een normale schoolperiode van kracht is.

Social distancing blijft van kracht. Op een standaardbus kunnen maximum 9 personen, op een accordeonbus maximum 15 personen.

Vanaf maandag 4 mei start ook de belbuscentrale. Reizigers kunnen dan opnieuw hun boekingen laten registreren voor gebruik vanaf 11 mei. Het aantal klanten per rit wordt beperkt tot maximaal 3. Reserveren kan via 059 56 52 56.

Alle info: www.delijn.be/nl/overdelijn/corona

NMBS

Het treinverkeer ondervindt geen hinder van de maatregelen van het federale noodplan. Enkel de piekuurtreinen naar Brussel worden geschrapt.

Sport

Vanaf 4 mei is opnieuw meer sportbeoefening mogelijk, onder enkele duidelijke voorwaarden. Concreet mag je nu buiten sporten en bewegen met twee andere, steeds dezelfde personen met wie je niet onder hetzelfde dak woont. Je moet de regels voor social distancing en handhygiëne voor, tijdens en na het sporten in acht nemen en het sportmateriaal voor en na het sporten schoonmaken. 

Op die manier worden niet alleen atletiek, zeilen, golf of tennis weer mogelijk, maar ook oefenen op balgevoel, techniek en shots in balsporten kan, net zoals in andere sporten. Competitie blijft evenwel verboden. De toiletten van sportaccommodaties mogen open als de uitbaters de hygiëne kunnen garanderen. Kleedkamers, douches en kantines blijven gesloten. Verhuur en verkoop van sportmateriaal is niet toegestaan. 

Open in Veurne: 

  • Tennisterreinen Bachten de Kupe
  • Kajak
  • Schutters Veurne 
  • Atletiekpiste Sportpark voor individuele lopers

Meer info: www.sport.vlaanderen/corona-en-sportbeoefening-in-vlaanderen/