Erfgoeddag ook in Veurne!

  • 20 april 2022

Erfgoeddag  ook in Veurne!

 

 

Voor wie interesse heeft in het roerend erfgoed van Veurne is het zondag het moment bij uitstek om dit te bezichtigen.

 

 

Kunstdepot

 

Heb je een voorliefde voor kunst of ben je gewoonweg nieuwsgierig naar wat er gebeurt achter de schermen van het Landshuis op de Grote Markt? Kom dan op Erfgoeddag zondag 24 april langs om een kijkje te nemen in het kunstdepot!

 

De erfgoedwaarde van Veurne is vanzelfsprekend in haar historische gebouwen en rijke geschiedenis. Daarenboven verschuilt zich ook een indrukwekkende kunstcollectie in haar depot. In 2019 startte een conservatieproject om deze collectie opnieuw de aandacht te geven die ze verdient. Tijdens Erfgoeddag 2022 willen wij de kunstcollectie en het belang van de werking nog meer onderstrepen. Neem een kijkje achter de schermen en maak kennis met het conservatieproject. In het atelier krijg je inzicht in de taken, materialen en uitdagingen waar de conservator en de vrijwilligers mee te maken krijgen. Heb je ook zelf een kunstwerk in huis hangen waar je wat meer informatie over zou willen? Neem deze dan mee naar het atelier en laat de conditie nazien door een professioneel conservator. Ten slotte ontdek je in de tentoonstellingsruimte een stuk van de veelzijdige collectie en zie je de resultaten van het conservatieproject.

 

Wanneer: 10u00-12u00 & 13u30-17u00

Waar: Landshuis, Grote Markt 29, 8630 Veurne

Meer informatie: visit@veurne.be

 

Meer info over het kunstdepot?
https://www.veurne.be/kunstdepot

Meer info over Erfgoeddag in Veurne?
https://www.veurne.be/nl/erfgoeddag-2022

 

BAKKERIJMUSEUM

In het Bakkerijmuseum duik je in de geschiedenis van het bakkersonderwijs in Vlaanderen met de expo 'Jong geleerd, oud gedaan'. De leerlingen van het zesde leerjaar van de GO! Basisschool in Veurne nemen daarnaast tijdelijk het museum over en stellen je graag het resultaat van hun erfgoedklassen voor.

 

Zin in een lekkere lunchpauze? Het museumcafé wordt tijdens Erfgoeddag omgetoverd tot (school)refter, waar je kan genieten van een boterhammendoos vol met liefde gesmeerd lekkers.

 

Wanneer: 10u00-17u00

Waar: Bakkerijmuseum Veurne, Albert I-laan 2, 8630 Veurne

Praktisch: Tijdens Erfgoeddag is de toegang gratis voor iedereen!

Meer informatie: via e-mail: onthaal@bakkerijmuseum.be of telefonisch: 058 31 38 97.

 

KASTEEL BEAUVOORDE

 

Kom op erfgoeddag naar Kasteel Beauvoorde en ontdek de rijke schoolgeschiedenis van het dorpje Wulveringem. Stap binnen in de oude jongensschool naast het kasteel en leer meer over de typische architectuur van 19de -eeuwse schoolgebouwen. Schrijfster Anne Provoost vertelt je in haar lezing alles over de kinderen van de ijzer. Het verhaal van de grootscheepse evacuatie naar buitenlandse

 

kolonies die de Belgische overheid tijdens WOI organiseerde voor de kinderen uit de frontstreek. De school van de koningin in Wulveringem is hier een overblijfsel van.

 

Interesse is de restauratiewerken van het kasteel? Onze restauratiearchitecten vertellen je er alles over. De jonge erfgoedliefhebbers kunnen zich in het park uitleven op oude kinderspelen.

 

Lezing “Kinderen van de ijzer”

Anne Provoost

Start 14u Kerk Wulveringem

 

Rondleiding restauratiewerken Kasteel Beauvoorde.

Tijdsloten: 10u, 11u, 13u, 14u, 15u, 16u. Vooraf inschrijven is verplicht.

Meer info: www.kasteelbeauvoorde.be