Eindejaarsperiode? Pas op voor brand!

  • 16 december 2020

Tijdens kerst en eindejaar gebeuren er elk jaar te veel ongevallen met kaarsen die gordijnen in brand zetten, kerstbomen die de hele woonkamer in lichterlaaie zetten of fonduestellen die brandwonden veroorzaken. Enkele tips van Brandweerzone Westhoek zorgen voor veilige feestdagen.

Heb je liever een echte kerstboom, koop dan liefst één met wortel. Geef die elke dag voldoende water. Een uitgedroogde kerstboom vliegt zeer gemakkelijk in brand. Een recente test toonde aan dat een droge boom al na enkele seconden in lichterlaaie staat. Ga je voor een kerstboom uit kunststof, koop dan een exemplaar met een CE-certificaat. Zorg dat de boom stevig staat tegen het omvallen en zet de kerstboom ver van de gordijnen of andere makkelijk brandbare spullen of warmtebronnen zoals de open haard of kachel.

LED-verlichting geeft minder warmte af en verbruikt minder elektriciteit dan kerstverlichting met gloeilampjes. Controleer de bedrading van de kerstboomverlichting op beschadigingen. Zijn er lampjes beschadigd? Koop gewoon nieuwe lampjes: dit is veel veiliger. Als je te veel kerstverlichting aansluit op dezelfde stekkerdoos, kan deze oververhit geraken en doorbranden. Doe de verlichting uit als je gaat slapen of als je het huis verlaat.

Veilig met kaarsen

Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Kies voor kaarsenhouders in vuurvaste materialen. Plaats nooit echte kaarsjes in de kerstboom of in de buurt van een boom. Plaats kaarsen of theelichtjes op een plek die je altijd kunt zien, uit de buurt van brandbare voorwerpen zoals gordijnen, ingepakte geschenken of een tafellaken. Houd een oogje in het zeil met kinderen: brandende kaarsen zijn héél aantrekkelijk. Kaarsen op een kerststukje zijn zeer mooi, maar laat ze zeker niet te ver opbranden.

Fondue of gourmet?

Gebruik liefst een elektrisch toestel en plaats deze zo dicht mogelijk bij het stopcontact zodat niemand over de draad struikelt. Plaats het toestel op een onbrandbare vlakke ondergrond. Vul een toestel met brandspiritus enkel als het toestel koud is en ver weg van vuur staat. Verplaats het toestel pas als de olie koud is en hou een deksel of branddeken bij de hand om het toestel af te dekken als er toch een vlam ontstaat. Heel belangrijk: gooi nooit water op het fondue- of gourmettoestel!

De 112-app!

Een gouden tip: download de 112 app voor smartphones via Google Play of de App Store. Bij noodgevallen kan je snel de juiste hulpdienst contacteren. De noodcentrale kent dankzij de app ook jouw exacte locatie.