Digitale kick-off zet samenwerken centraal in bereiken klimaatambities

  • 9 november 2020

Met een digitale kick-off trapten vandaag 29 West-Vlaamse steden en gemeenten de route naar een meer klimaatbestendige samenleving af. Samen richten ze het lokaal beleid op de Europese klimaatdoelstellingen 2030.

digitaal klimaatevent

Het nieuwste Klimaatrapport van het KMI drukt ons met de neus op de feiten: het klimaat warmt op. Indien we niets ondernemen, krijgen we tegen 2100 af te rekenen met nog meer en intensere hittegolven, droogte en felle neerslag. Met de ondertekening van het nieuwe Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie schakelen heel wat West-Vlaamse steden en gemeenten alvast een versnelling hoger. De ambities om verdere klimaatverandering tegen te gaan worden scherper gesteld, daarnaast wordt ook afgestemd hoe we ons moeten aanpassen aan de klimaatverandering die nu al zichtbaar is. 

Samenwerken sleutel tot succes

In het klimaatverhaal wordt nog te vaak verwezen naar wat een ander beter kan doen of eerst moet doen om zelf aan de slag te kunnen of om grote stappen vooruit te zetten. Samenwerking is echter cruciaal willen we onze engagementen voor een klimaatbestendige samenleving waarmaken. Onder de vleugels van WVI nemen 29 steden en gemeenten het daarom binnen het Europees project PentaHelix samen met alle actoren op voor het klimaat.

PentaHelix bundelt de krachten: werk vanuit je eigen en elkaars sterktes om samen aan de slag te gaan en meer te bereiken, en dit al vanaf de opmaak van het klimaatplan. WVI bouwde met de 8 gemeenten van de pilootgroep Klimaatoverleg Midwest ervaring op in dit traject. Nu gaan we aan de slag met de andere 21 enthousiaste gemeenten. Overheden, bedrijfswereld, kennisinstellingen, NGO’s en burgers ontmoeten elkaar in het planningsproces, bouwen vertrouwen op en zetten partnerships op om plannen om te zetten naar acties op het terrein.

Concreet resultaat van de pilootgroep

Het Klimaatplan 2030 voor de 8 gemeenten van Klimaatoverleg Midwest is een feit. Samenwerken is verweven in het actieplan, wat blijkt uit een greep van de acties. De gemeenten geven samen vorm aan een klimaattoets om klimaat in te bedden als criterium bij beslissingen, ze werken met de stakeholders samen om gericht te kunnen informeren en sensibiliseren over klimaatacties en spelen hierin de eigen voorbeeldfunctie uit, voor het verhogen van de renovatiegraad is er een netwerk van partners. Op vlak van hernieuwbare energie is er reeds concreet uitgewisseld met energiecoöperaties hoe het draagvlak verhoogd kan worden en hoe burgers actief deel kunnen nemen aan de energietransitie. Naar mobiliteit toe is er tussen de gemeenten sterke uitwisseling over het fietsbeleid en succesvolle acties.

Digitale kick-off

Tijdens het event nam WVI als stakeholder zelf het voortouw door haar transitiepaden uit de doeken te doen. Nadien ging de aandacht naar de resultaten van het Europees project PentaHelix, de ervaringen van de pilootgroep Klimaatoverleg Midwest, de ambities van de 21 nieuwe klimaatgemeenten en de kracht van de 5 groepen stakeholders. Een digitale toast op de ambities bezegelde de samenwerking. 

Volg het traject op www.pentahelix.eu of www.wvi.be.

De PentaHelix-gemeenten

  • Lokaal klimaatbeleid Noord-West-Vlaanderen (Beernem, Blankenberge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Zedelgem, Zuienkerke)
  • Verbindingsgebied Kust-Houtland (De Haan, Ichtegem, Oudenburg)
  • Klimaatoverleg Midwest (Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Ruiselede, Tielt, Wingene)
  • Van Zee tot IJzer (Diksmuide, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Nieuwpoort, Veurne)
  • Hooglede