Heb je de nieuwe deelfietsen al opgemerkt?

Beschrijving

Veurne is samen met Koksijde en De Panne gestart met een eigen deelfietsensysteem. Er staan 60 deelfietsen verspreid over verschillende locaties. Je zal de opvallend groene exemplaren op zes vaste parkeerlocaties vinden, onder andere aan het station en in het Stadspark.
 

Handig toch? Je wil even een fiets lenen én je kan die op zes locaties terugplaatsen! Met het deelfietsenproject kan het nu ook in Veurne, De Panne en Koksijde. Het systeem van deelfietsen met vaste standplaatsen is mogelijk dankzij het gebruik van slimme sloten, die een ingebouwde GPS hebben en geopend kunnen worden met de Mobit-app op de smartphone.

Gratis tot oktober 2020!

Bij de eerste registratie in de Mobit-app zal je een digitale portefeuille, de wallet, moeten opladen waarmee de ritten worden betaald. Het systeem is voornamelijk gericht op korte verplaatsingen. Om het deelfietsensysteem te promoten, zullen de drie gemeenten de fietsen tot eind oktober 2020 gratis aanbieden.  

Hoe werkt het?

Het systeem van deelfietsen met vaste standplaatsen is mogelijk dankzij het gebruik van slimme sloten, die een ingebouwde gps hebben. Je opent het slot met een app op je smartphone.

  1. Download de app (Android (externe link) of Apple (externe link)) op je smartphone.
  2. Registreer je, betaal 29 euro waarborg (niet voor inwoners van Veurne, De Panne en Koksijde) en voeg krediet toe aan je wallet.
  3. Via de app, zoek je naar een Mobit-fiets in je buurt. Daar aangekomen, scan je de QR-code op het slot van de Mobit-fiets. Als je correct geregistreerd bent en de fiets beschikbaar is, opent het slot vanzelf.
  4. Gebruik de fiets zo lang je die nodig hebt.
  5. Als je de fiets terug wil sluiten, plaats je je fiets correct terug op één van de zes vaste parkeerlocaties en sluit je handmatig het slot. De rit wordt dan automatisch in de app beëindigd.

Tarieven

Om het project te promoten zullen de deelfietsen tot oktober via een pas van 4u gratis aangeboden worden. Als de pas opgebruikt is dient de fiets terug in 1 van de fietsparkeerplaatsen geplaatst worden. Indien de fiets niet in de voorziene fietsparkeerplaats geplaatst wordt zal er een boete van 10 euro aangerekend worden.

Inwoners van Veurne, De Panne en Koksijde betalen geen waarborg.

Pech of ongeval?

Bij problemen aan de fiets, beëindig je eerst de rit. Daarna meld je in de app wat er mankeert. Bij een ongeval met de fiets, meld je dit via de app. Bij lichamelijke letsels verwittig je uiteraard de politie.

 

foto deelfietsen